لوتوس اوایا مدل ۲۰۲۰ ؛ طوفان ۱۹۷۳ اسب بخاری لوتوس!

در ادامه روند سرمایهگذاری چینیها در برندهای اروپایی، شرکت خودروسازی جیلی، با خرید ۵۱ درصدی سهام لوتوس و تزریق سرمایه به این برند بریتانیایی، قصد ورود به بازاری را کرده که حتی بزرگترین خودروسازان مطرح نیز بهآرامی در آن قدم میگذارند. شرکت بریتانیایی لوتوس مدتها وعدهی خودرویی جدید و انقلابی را میداد که در ابتدا باتوجه به شرایط بازار، این ادعاها بیشتر بازی تبلیغاتی توصیف میشدند. اما “لوتوس اوایا”، قرار است محصول جدید این شرکت باشد. اولین ابرخودروی این برند قدیمی و اصیل که اتفاقا الکتریکی نیز هست. قدرتمندترین خودروی جادهای جهان و اولین سوپراسپرت تماماکتریکی بریتانیا القابی هستند که از همان ابتدا بر گردن اوایا آویزان میشود.
این خودرو در ابتدا لوتوس Type 130 نام داشت که به دلیل تیراژ ۱۳۰ دستگاهی بر آن نهاده شده بود. اما در انتها محصول رونمایی شده “اوایا” نام گرفت که در زبان عبری به معنای “اولین موجود” است. مقامات لوتوس با انتخاب این نام، سنت قدیمی استفاده از حرف E در اول نام هر محصول را نگه داشتهاند.
اوایا اولین خودروی تولیدی لوتوس بهشمار میرود که با حمایتهای برند چینی جیلی ساخته شده و نقطهی شروعی برای طراحی مدلهای آینده این شرکت خواهد بود. این خودرو با نمایش زبان طراحی جدید شرکت روی دیگری از لوتوس را به نمایش میگذارد. شرکتی که تا پیش از این به ساخت مدلهای اسپرت چابک با قیمت های قابل قبول شهره داشت. اما اکنون اوایا (تلفظ دیگر ایویا)، خودرویی کاملا متفاوت با سایر محصولات پیشین این شرکت است.
جایی که لوتوس اوایا حرفهای زیادی برای گفتن دارد، قسمت پیشرانه است. این مدل یک ابرخودرو با قدرت خارقالعاده به میزان ۱۹۷۳ اسببخار است. نیروبخش این سوپراتومبیل پیشرانه تمامالکتریکی ساخته شده توسط شرکت ویلیامز است که با تیم Grove F1 چهار فصل در مسابقات فرمولیک و فرمولE حضوری فعال داشته است.
در این مدل از چهار موتور الکتریکی استفاده شده که هر کدام ۴۹۳ اسببخار نیرو تولید میکنند. اما در مجموع ۱۹۷۳ اسببخار قدرت و ۱۷۰۰ نیوتونمتر گشتاور به هر چهارچرخ اوایا ارسال میشود.
شتاب صفر تا ۹۶ کیلومتربرساعت این خودرو کمتر از ۳ ثانیه بوده که شاید چندان قابل توجه نباشد، اما با در نظر گرفتن شتاب ثانویه، همه چیز تغییر خواهد کرد. زیرا اگر ۳ ثانیه دیگر به اوایا فرصت دهید، سرعت به ۲۰۰ کیلومتربرساعت میرسد. و اگر همچنان پدال را بفشارید، تنها ۳ ثانیه دیگر زمان میبرد تا اوایا از ۳۰۰ کیلومتربرساعت عبور کند. به عبارتی اوایا خیلی زود به حداکثر سرعت ۳۲۰ کیلومتری خود دست خواهد یافت.
این درحالی است که فراری SF90 استراداله و مکلارن اسپیدتیل که شتاب صفر تا صدی برابر با ۲٫۵ ثانیه دارند، در ۱۲٫۸ ثانیه سرعت خود را به ۳۰۰ کیلومتربرساعت میرسانند.
لوتوس برای تامین انرژی موتور الکتریکی از مجموعه باتری با ظرفیت ۲۰۰۰ کیلووات ساعتی استفاده کرده که با یک بار شارژ کامل میتواند اوایا را در حداکثر سرعت به مدت هفت دقیقه دنبال کند. به طور کلی باتریهای خودروهای الکتریکی در صورتی که تحت فشار زیادی قرار بگیرند به دلیل تاثیر منفی حرارت به سرعت تخلیه میشوند.
لوتوس برای مقابله با این مشکل، از چهار رادیاتور در اوایا استفاده کرده که وظیفه حفظ دمای مجموعه باتری در یک محدوده بهینه را دارند. به همین دلیل برخلاف خودروهای الکتریکی عادی، باتریهای اوایا در حالت رانندگی معمولی بهتر عمل خواهند کرد. همچنین بر خلاف اکثر خودروهای برقی، که باتریها در کف خودرو خوابانده میشود، در لوتوس اوایا باتریها در محفظهای در پشت خودرو (پشت صندلیها) جای گرفتهاند.
از ویژگیهای دیگر این خودرو، محدوده برد ۴۰۰ کیلومتری و سرعت شارژ باتریهای آن است. به گفته لوتوس، باتریهای اوایا کمترین زمان شارژ در دنیا را دارند و با استفاده از شارژرهای ۸۰۰ کیلوواتی که در آینده ای نزدیک در دسترس قرار خواهند گرفت، میتوانند تنها در ۹ دقیقه به طور کامل شارژ شوند. اما در حال حاضر استفادهاز تکنولوژیهای موجود، باتریها را در ۱۸ دقیقه تا هشتاد درصد شارژ خواهد کرد.
همچنین طبق ادعای لوتوس، اوایا به عنوان سبکوزنترین سوپراسپرت الکتریکی دنیا، از شاسی فیبرکربن یکپارچه توسعه یافته بهره می برد تا ضمن توزیع وزن ۵۰-۵۰، وزن آن از ۱۶۸۰ کیلوگرم فراتر نرود.
در طول سالهای گذشته شاهد طراحیهای خاص و متفاوت در محصولاتی همچون بوگاتی دیوو، پاگانی هوآیرا و کوئنیگزگ جسکو بودایم. اما ابرخودروی لوتوس در سطحی کاملا جدید قرار گرفته و با طراحی جسورانه و آیندهنگرانه خود قطعا در نگاه اول توجه هر بینندهای را جلب میکند.
متفاوتترین بخش طراحی لوتوس اوایا طراحی نمای عقب آن است. دو تونل هوایی، طرح کلی چراغها و سپر و دیفیوزر، و لوگوی لوتوس که کاربرد چراغ دندهعقب نیز دارد به سرعت جلبتوجه میکنند.
کابین اوایا نیز بسیار مدرن و جسورانه طراحی شده. به گفته Russell Carr مدیر بخش طراحی لوتوس، داشبورد معلق اوایا بخشی از سازه اصلی خودرو محسوب میشود. غربیلک فرمان مشابه خودروهای فرمولیک و تقریبا مستطیل شکل بوده و کلیدهای مختلفی اعم از انتخاب حالت رانندگی، DRS (سیستم کاهش کشش – فناوری فرمول یک)، چراغ راهنما و سیستم صوتی روی آن به چشم میخورند. همچنین راننده میتواند یکی از پنج حالت Eco، City، Tour، Sport و Track را برای رانندگی انتخاب کند.
سازه فیبرکربنی صندلیها، تریم چرمی آلکانترا، سیستم سرگرمی مجهز به اندرویداتو و اپل کارپلی و سیستم تهویه دو ناحیهای از جمله ویژگیهای کابین اوایا بهشمار میرود.
مهندسین لوتوس در طراحی این خودرو توجه ویژهای به بخش ایرودینامیک داشتهاند. به همین منظور برای رسیدن به نتایج بهتر، برروی بدنه خودرو دستگیره در و آینههای کناری تعبیه نشدهاند. ۳ دوربین نقش دید عقب راننده را بر عهده دارند و بهجای دستگیره در از کلید الکترونیکی خودرو استفاده میشود. همچنین وجود تونلهای باد مخصوص در بدنه، بهرهگیری از اسپویلر عقب فعال و سیستم کاهش کشش برگرفته از خودروهای فرمولیک (DRS) بهخوبی این موضوع را تایید میکنند.
سیستمتعلیق اوایا با الگوبرداری از مدلهای مسابقهای در هر اکسل دارای کمک فنرهایی است که در سه مرحله قابل تنظیم هستند. همچنین دیسکهای کربن-سرامیکی سیستم ترمز اوایا ساخت شرکت AP Racing هستند که در درون رینگهای منیزمی ۲۰ و ۲۱ اینچی (با قفل مرکزی) جا خوش کردهاند.
همچنین لوتوس اوایا نخستین خودرویی خواهد بود که به صورت استاندارد در چراغهای جلو، از لیزر برای پرتوافکنی استفاده میکند. این چراغها تولیدشده شرکت چند ملیتی Osram هستند که مقر آنها در مونیخ آلمان قرار دارد.
لوتوس اوایا، رقیب تازه به میدان آمده خودروهای الکتریکی تسلا رودستر، پینین فارینا باتیستا و ریماک C-Two، از سال آینده و با تیراژ تنها ۱۳۰ دستگاهی در کارخانه این شرکت در انگلستان تولید خواهد شد. تحویل خودروهای تولیدی از سال ۲۰۲۰ و با قیمت تقریبی ۲٫۵ میلیون دلاری آغاز خواهد شد.